Mikuláš Peksa

Mikuláš Peksa je europoslanec a předseda Evropské pirátské strany. Působí také jako garant zahraničního týmu Pirátů. V Evropském parlamentu působí ve výborech pro Průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), Hospodářství a měnu (ECON) a Rozpočtovou kontrolu (CONT). Vystudoval Biofyziku na Matematic­ko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a v průběhu studia se specializoval na využití jaderné magnetické rezonance, později pracoval jako výzkumný pracovník a softwareový vývojář. Během svého předchozího působení jako poslanec českého parlamentu a místopředseda Výboru pro evropské záležitosti mimo jiné inicioval a jasně podpořil unijní výtky vůči Orbánově Maďarsku, ve chvíli, kdy se většina poslanců Maďarska zastala.

Jasně pojmenoval střet zájmů i trestní stíhání Andreje Babiše i v rámci diplomatických cest, za což mu premiér hrozil postihem. Stál za odmítnutím omezení internetu prosazovaného pod zástěrkou boje proti terorismu. Dlouhodobě bojuje proti zavedení evropské směrnice o autorském právu, která by nevratně poškodila internet, jak ho známe. Jako europoslanec chce podpořit inovace a technologický růst, například rozvoj umělé inteligence v Evropě. Věří, že technologie mají lidem pomáhat, a ne je šmírovat. Přeje si diplomaticky jednotnou Evropu, která bude schopna se postavit i nadnárodním korporacím, i autoritářským režimům. Mluví plynně anglicky a německy.

Transparentní účet člena Evropského parlamentu - General Expenditures Allowances