Bělorusko - společenská krize

NESVOBODNÉ VOLBY

Před půl rokem proběhly v Bělorusku volby. Volby, které byly dle všech zdrojů zfalšované, provázela je široká manipulace a státní perzekuce vůči těm, kteří se režimu postavili na odpor.

My jsme na Bělorusko nezapomněli. Stále se snažíme pomáhat vězňům, donutit Lukašenkův režim nést odpovědnost a trváme na tom, že si Bělorusové zaslouží skutečné svobodné volby.

CO MŮŽETE UDĚLAT?

V pandemii koronaviru nechceme pořádat veřejná setkání. Máme pro vás ale několik způsobů, jak se můžete dozvědět víc a jak můžete podpořit lidi v Bělorusku.

Diskuze

Přijďte na diskuze, které chystáme online s prostorem na vaše otázky.

Hosty panelové debaty budou:
  • Alena Cichanovič Kovářová - zástupkyně běloruské národnostní menšiny v Radě vlády pro národnostní menšiny v ČR
  • Jan Lipavský - poslanec PSP ČR
  • Jefim Fištejn - novinář, komentátor, bývalý ředitel RFE v Praze
  • Ondřej Soukup - redaktor Hospodářských novin
Debata se zaměří na běloruský odboj a co pro něj může dělat a dělá Česko.

Druhé debaty se zúčastní tito hosté:
  • Kryścina Šyjanok - zástupkyně iniciativy BLRČR, pořadatelka Exit pollu, podílí se na realizaci pomoci zraněným Bělorusům a Běloruskám a běloruským zdravotníkům v rámci MEDEVAC pod záštitou MV ČR
  • Markéta Gregorová - europoslankyně
  • Karel Svoboda, Ph.D. - Katedra ruských a východoevropských studií IMS
Čtvrtého hosta ještě musíme potvrdit. Diskuze se zaměří na evropskou rovinu situace a postup EU.

Napište vězňům

Zde je seznam lidí, kterým můžete přímo napsat dopis nebo jenom poslat pohlednici. Každé takové gesto je pro někoho ve vězení dost zásadní povzbuzení. Také si můžete přečíst jejich příběhu a sdílet je - nebo se přímo stát tzv. kmotrem či kmotrou!

Staňte se kmotrem vězně

Pokud chcete pro lidi které režim odklidil do vězení udělat ještě víc, staňte se jejich kmotry, stejně jako naše europoslankyně Markéta Gregorová. Jak na to? Stačí si vytisknout obrázek s nápisem #WeStandByYou (nebo českou úpravou #StojímePřiVás), a spolu s hashtagem ho sdílet s příběhem některého z politických vězňů na svých sociálních sítích. Napište také svým poslancům - z výzvy organizace Liberec vůči politikům zatím Česká republika zahrnuje pouze europoslance.

CO UŽ JSME UDĚLALI?

S poslankyní EP Maxovou jsme vyzvali české školy, aby přijímali běloruské studenty - a všechny školy přijaly, z čehož máme velkou radost .

PŮL ROKU OD VOLEB

V úterý 9.2. to bylo půl roku od voleb v Bělorusku. Pirátští politici vyvěsili běloruské vlajky a připomněli tak, že na téma stále myslíme a pracujeme na něm.

Více fotek a textů najdete zde

BĚLORUSKO V MÉDIÍCH

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

• Proč neuznáváte volby v Bělorusku?

• Výsledek voleb neodpovídá nezávislým exit pollům provedeným jak v Bělorusku, tak v zahraničí, ani tomu, co oznámily některé místní volební komise. Podle těchto údajů Tichanovská dosáhla mnohem lepšího výsledku než Lukašenko. Režim také neumožnil nezávislým pozorovatelům volby sledovat a neumožnil zpětnou kontrolu. S ohledem na autoritářské praktiky Alexandra Lukašenka ho stejně jako všechny země Evropské unie nepovažujeme za legitimního prezidenta země.

• Proč rozporujete výsledek v Bělorusku, ale v Americe ne?

• Všechny nezávislé přepočty i soudy uznaly Joe Bidena jako vítěze amerických voleb a nemáme tedy důvod ho jako prezidenta neuznávat. To Lukašenkův režim nepovolil a pochyby dál zůstávají na stole.

• Proč demonstranty v Bělorusku podporujete, ale u Američanů mlčíte?

• Lidé mají právo do ulic vyjít kdykoli, pokud nesouhlasí s politikou své země a budeme jejich práva na nenásilný protest vždy podporovat. V Bělorusku jsou však zatýkáni poklidní protestující, kterým nebyly umožněny svobodné a spravedlivé volby. V Americe došlo k zákroku až po projevu násilí, které je nepřípustné, i s ohledem na nezávislé posouzení legitimity volby soudy.

• Proč zatahujete politiku do sportu a rušíte v Bělorusku Mistrovství světa v hokeji?

• Sportovní událost globální rozsahu a dosahu, jakým je mistrovství světa, jen těžko může zůstat apolitická. Sport spojuje - ale také bychom měli mít možnost dát najevo, s kým není vůle se spojovat, a komu přinášet příjem z hostování takové události. To bylo běloruské vládě jasně řečeno a my přesun Mistrovství podporujeme. Politika patří do našich každodenních životů, mezinárodní soutěže nevyjímaje.

• Co se teď v Bělorusku děje?

• Aktuálně je ve vězení za politické vězně označeno 220 lidí a číslo stoupá. Protesty ve stovkách lidí pokračují, ale po několika měsících již slábnou. Sankce zatím neměly reálný efekt a Lukašenko odmítá odstoupit, dle svých slov “dokud ho nezabijí”. Přitvrzují také nová trestní stíhání členů Koordinační rady běloruské opozice, již se Lukašenko snaží za každou cenu potřít.